Despre viitorul birourilor sau dacă mai au birourile un viitor. Cu Diana Calfa, CEO Morphoza și Dr. Daniel Metz, Chairman of the Board of Directors NTT DATA Romania.
Daniel Metz, fost CEO al NTT DATA Romania și actual Președinte al Bordului Executiv al companiei, a pășit pe drumul antreprenoriatului în 2000 – an în care a înființat EBS România, companie subsidiară unei firme pro¬ducătoare de software ERP (Enterprise Resource Planning) din Germania. În 2013, EBS Romania a fost achiziționată de către compania japoneză NTT DATA. Compania din România se află în top 7 companii de IT din țară, cu peste 2000 de angajați. În România, NTT DATA are sediul central în Cluj-Napoca și birouri în București, Sibiu, Timișoara, Brașov și Iași. În Serbia are o filială la Novi Sad.
Din 2018, dl. Daniel Metz este Doctor în Management “Magna Cum Laude” (titlu obținut în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), precum și cadru didactic asociat la UBB Cluj-Napoca. Începând cu anul 2020, devine membru al Comisiei Fundației „Alma Mater Napocensis” (organizație independentă, non-guvernamentală, non-profit, cu profil cultural, social, științific, tehnologic și de servicii, având ca unic fondator Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și membru extern al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Academia Română – Filiala din Cluj-Napoca.
”L-am cunoscut pe Dl. Metz în 2015 și, de atunci, am amenajat împreună peste 40.000 mp pentru NTT DATA Romania. Încrederea pe care ne-a acordat-o de la început, răbdarea cu care ne-a ascultat foarte multele idei, viziunea pe care a avut-o, dar și deschiderea de la început și felul în care ne-a arătat că, de fapt, amenajările de birouri sunt despre oameni și despre ce trebuie să producă ei acolo, nu despre metri pătrați, ne-a învățat meserie. Și pentru asta îi suntem recunoscători.”
Subiecte pe care le dezbatem în cadrul acestui episod:
✔️Cum arată biroul viitorului sau dacă mai are biroul vreun viitor.
✔️Ce înseamnă pandemia și ce ne-a învățat ea?
✔️ Despre lucrul de acasă și avantajele unui sistem hibrid.
✔️Oportunități post-pandemie și industii de viitor pentru antreprenori.
Diana Calfa: Podcastul de astăzi începe cu un secret. Deși suntem de peste 16 ani în piață, începuturile Morphoza în zona dedicată amenajării spațiilor de birouri sunt strict legate de un antreprenor de succes, care a depășit granițele orașului Cluj-Napoca, și anume, Dl. Daniel Metz.
L-am cunoscut pe Dl. Metz în 2015 și, de atunci, am amenajat împreună peste 40.000 mp pentru NTT DATA Romania. Încrederea pe care ne-a acordat-o de la început, răbdarea cu care ne-a ascultat foarte multele idei, viziunea pe care a avut-o, dar și deschiderea de la început și felul în care ne-a arătat că, de fapt, amenajările de birouri sunt despre oameni și despre ce trebuie să producă ei acolo, nu despre metri pătrați, ne-a învățat meserie. Pentru asta trebuie să vă mulțumim, domnule Metz.
Daniel Metz: Mă bucur mult că spuneți lucrurile acestea și pot să vă dau un feedback asemănător. Pe parcursul acestei perioade de antreprenoriat de 13 ani, până am vândut compania către NTT Data, am avut multe suișuri și coborâșuri din punct de vedere al spațiilor în care mi-am desfășurat activitatea. Am concluzionat că problema spațiului este una vitală în people business. In industria noastră de tehnologie noi suntem un people business, astfel că este foarte important să acorzi atenție și să tratezi cu cea mai mare seriozitate problema spațiilor în care oamenii își desfășoară activitatea. M-am bucurat să găsesc în Morphoza un partener super-flexibil, care a acceptat să preia tot felul de provocări, așa ca din aer, și să le implementeze și să ne ofere scenarii alternative, care, desigur, la un moment dat depășeau capacitatea mea de a-mi imagina cum ar putea să arate un birou al viitorului. De aceea, cred ca a fost un parteneriat în care ne-am alimentat reciproc la un moment dat nebunia și fiecare a dat șansă celuilalt să îndrăznească mai mult.
Mai au birourile un viitor? Pandemia ne-a zăpăcit orizonturile și a accelerat anumite trend-uri, astfel că acum se vorbește despre cum arată biroul viitorului sau dacă mai are biroul vreun viitor.
Daniel Metz: – O întrebare complexă, deoarece birourile și infrastructura au o pondere destul de importantă în structura noastră de cost. Foarte multe companii profită acum de acest trend, de home office, și și-au redus semnificativ suprafețele de birou, reușind să economisească costuri foarte mari. Eu cred că rolul spațiului de birou se va transforma, la fel cum ne transformăm noi ca oameni. Pentru mine, personal, a fost o mândrie când, în urma primului proiect realizat împreună cu Morphoza am reușit să le oferim angajaților acel spațiu la care eu visam și care am considerat că trebuie să ne reprezinte pe noi. Am considerat ca angajații și colaboratorii trebuie să vină la sediu nu neapărat pentru a munci; am considerat sediul nostru drept un centru de activitate comunitară. Viziunea a fost aceea de a crea un centru de atracție comunitară. Aici am avut nevoie de un partener care să îndrăznească, să spargă niște bariere. Acum avem cu atât mai mare dreptate că pandemia ne-a demonstrat faptul că noi am mers în direcția bună încă de pe atunci. Cred că dacă ne gândim la spațiul de birou al viitorului, în anumite industrii, va trebui să vedem o combinație între spațiul de birou și spațiul de acasă. Cred că dvs. ca specialist în amenajarea spațiilor de birouri va trebui să oferiți companiilor în mod adițional și soluția de extindere a spațiului de la locul de muncă, acasă. Din punctul meu de vedere cred că va fi nevoie de niște elemente modulare, care să poată fi adaptate în spații de diverse dimensiuni.
Ce înseamnă pandemia și ce ne-a învățat ea?
Daniel Metz: – Eu personal am fost mega-încântat să lucrez de acasă pentru că au fost multe avantaje. Totuși, trebuie să ne gândim că noi suntem niște ființe sociale, iar ADN-ul nostru ne spune că putem performa și să ne simțim bine având alți oameni în preajmă. Cu toții o să simțim un sentiment de singurătate nemaivenind la birou. Eu cred că sustenabilitatea înseamnă ca noi să avem succes în echipe cu oameni cu care ne înțelegem bine, iar această îndepărtare de oamenii cu care am lucrat mi se pare că se va resimți în mod negativ, la un moment dat, asupra psihicului nostru și, nu neapărat, asupra performanței. Încă de dinainte de pandemie noi simulam performanța oamenilor acordându-le dreptul la home office. Noi am intuit că oferindu-le oamenilor șansa de a lucra de acasă, le facem un bine; cred ca este un lucru bun să poți să lucrezi de acasă. Consider că acest model hibrid este un model al viitorului și atunci trebuie să reconsiderăm și ce înseamnă spațiu de lucru. Eu cred că angajații își vor dori să vină la birou și să experimenteze prezența celorlalți colegi. Cred că mai este foarte importantă, aspect care în compania noastră există, prezența unor spații în care ei să se poată retrage să se odihnească sau să poată să muncească foarte intens.
Se vorbește deja despre două lumi: lumea de dinainte de pandemie și lumea de după pandemie. Avem șansa de a face lumea de după pandemie mai bună decât cea de dinainte? Sunt convinsă că acest business de succes construit de dvs. a avut niște valori, niște principii și niște piloni la bază, care ar trebui să se regăsească în această nouă lume. Care credeți că sunt aceștia?
Daniel Metz: Dacă ne gândim la diferența între ce era înainte și ce este în momentul de față, poate că de multe ori exagerăm spunând că lumea s-a schimbat pentru fiecare în parte. În urma pandemiei a apărut această schimbare de comportament; această schimbare se reflectă asupra felului nostru de a fi și va rămâne, cred eu. Unele lucruri se vor reîntoarce acolo unde au fost, dar altele, care ne-au adus mai mult confort datorită unei digitalizări a vieții noastre, care era într-un ritm prea accelerat, se vor schimba în viitor. Eu cred că fiecare în parte va păstra multe elemente bune care au fost induse de pandemie. După pandemie vom fi câștigați din punct de vedere al nivelului de trai și a felului în care înțelegem să ne respectăm propria viață, propria familie; cred că foarte mulți am constatat acum că, atunci când e foarte greu, tot în preajma familiei ajungem. De multe ori ne-am sacrificat familiile din cauza job-ului, în frunte cu mine, tocmai de aceea, acum am decis să acord mai mult timp familiei pentru că am învățat din pandemie că oricând visul acela frumos poate să se termine, iar refugiul este familia și cei apropiați, din jur. Cred că în viitor viața va avea o valoare semnificativ deplină dacă vom reuși să le îmbinăm pe acestea două: să fii și la birou și acasă și să nu pierdem timp important cu deplasarea; să știm să trăim mai intens. Și, dacă vorbim despre voi – Morphoza – cred că aveți o șansă foarte mare de a redesena și reinventa felul în care sunt amenajate spațiile. Este foarte bine să vă gândiți la felul în care vor fi gestionate asemenea situații în viitor și probabil că puteți să aveți un rol de pionierat în a defini niște standarde.
Pentru că sunteți un antreprenor, și un antreprenor rămâne un antreprenor, dacă ați fi acum la început, în acest context post-pandemie, care are oportunitățile lui, pe ce industrie ați paria?
Daniel Metz: Probabil că sunt super-subiectiv, dar, desigur, că tot în IT aș încerca să fac ceva și cred că în IT sunt oportunități uriașe datorită felului în care va trebui să ne transformăm noi comportamentul, dar și felul în care interacționăm între noi, cu societatea, cu natura. Eu cred că există foarte multe oportunități în a crea niște tool-uri, programe, aplicații software, care să reușească să ne aducă în contextul post-pandemic, bazat pe sustenabilitate, dar și mai aproape unii de alții. Știu că există social media, tot felul de chestiuni și de variațiuni, și cred că în direcția aceasta există posibilitatea de inovare și de generare a unui business. Cred că există foarte mare potențial în a îndrăzni să intri foarte aproape de om, în sufletul lui, pentru a-l face să se simtă confortabil, comod, în avalanșa aceasta de tehnologie. Cred că există o șansă foarte mare pentru antreprenori și nu este nevoie să fii programator; rolul antreprenorilor este acela de a genera idei, aceștia fiind oameni cărora le freamătă mintea în permanență. Dacă ar trebui să mă reapuc acum de un proiect nou, un proiect al vieții, cum am creat acest proiect din care m-am retras în mare parte din zona operativă, acum fiind în background, cred că aș căuta acea idee un an și nu aș face nimic până ce nu aș găsi-o. Dacă ideea este rafinată și bine pusă la punct, implementarea este rapidă și ieftină. Dacă te joci cu ideea în timpul implementării va dura prea mult, iar la un moment dat te vei plictisi că nu îți mai ies banii și îți mai fură și alții ideea. Sigur, trebuie verificat dacă ideea nu a fost implementată, dar și dacă alții au implementat-o, dacă au făcut-o bine sau mai puțin bine. Cred că astfel aș proceda: aș identifica un neajuns în direcția în care ne duce viața în momentul de față, plecând de la învățămintele din pandemie, pentru că multe s-au schimbat; acum trebuie să existe soluții pentru multe schimbări de comportament. Trebuie doar să analizezi ce s-a schimbat și unde sunt soluții.